29 november 2011

åh ja håller på att bli knäpp på de här.. ja sover fruktansvärt dåligt nu för tiden! jag vaknar hela tiden under natten och sen vaknar jag oftast vid 03 tiden och kan inte somna om sen.. kanske äre pyret som talar om för mig vilken dygns rytm den kommer ha..
bli spännande och se!
Jag har iaf bestämt att jag ska baka lussebullar och pepparkakor i veckan, funderar på om jag ska göra de idag eller på torsda..
Känner jag mig själv rätt så lär de bli på torsdag :P
kan ju skriva lite om helgen i lajksjön medan ja lix ä uppe..
vi for alltså dit på fredan och vi käkade midda å fikade en massa på freda kväll! riktigt mysigt då de inte finns någon el utan det är vedspis och ljus som gäller!
Vi gjorde julmysigt genom att ta in en gran som vi hed levande ljus i, dock bara 4 då vi bara hitta 4 hållare men de gick ändå..
Sedan gick vi och la oss i salen och sov som några riktiga stockar hela natten.. okejdå ja fick ju kliva upp och gå på dass några gånger under natten fast de börja ja bli så van me nu så ja stör mig inte riktigt lika mkt längre :)
Sedan klev vi upp å åt frukost och bara tog det lugnt fram till halv ett då vi packade ihop alla våra grejer å for upp på wiks för att kolla om man hitta något intressant innan vi for för att äta julbord :)
Efter julbordet och säkert 5 kg tyngre så åkte vi hemåt mot Åsele igen! Mysigt som stryk vare!
Bjuder på lite bilder!
Ja måste ju faktiskt berätta att anledningen varför man ser att vi kunde kolla på tv är för att morfar installerat en egen vindsnurra som man tar elen ifrån så man kan kolla på tv :P
haha min morfar ha sina ideer alltså! Mannen, myten och legenden helt klart!
Nä nu ska ja leta åt mig nån frukost!
Over and out....!


28 november 2011

Ha vare me Lena ikväll så vi for ut me Loke! Kom även på att ja glömde skriva om helgen i Lajksjö men de få bli senare då ja ha bilder ja tänkte lägga in...

Tills vidare få ni nöja er med att läsa om pyret istället nu då vi går in i vecka 17 :)

Barnet

Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Barnet har koncentrerat sig på att organen ska växa och utvecklas och har hittills varit ganska smal.

Nu börjar den samla på sig fett. Fettet behövs för att kunna hålla värmen när barnet kommer ut, men också för att skydda de inre organen.

Vikt 170 gram.

Mamma

Se till att fortsätta äta rätt. Du kan börja svettas mer än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Många gravida blir även täppta i näsan. Du bör undvika nässpray, men koksaltlösning går bra. Det finns som spray och pipetter.

Pappa/partner

Dags för ultraljud. Nu kan du få se ditt barn för första gången. För många blir det en aha-upplevelse och först nu förstår man vad som faktiskt försiggår i den växande magen. För pappan känns det otroligt att där finns ett litet liv som ni skapat tillsammans. Vid en del mottagningar får man en bild eller video att ta med sig hem.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Vid det här laget har ni säkert fått en kallelse till ultraljud. Undersökningen görs i graviditetsvecka 17-20 på den ultraljudsmottagning som du har valt. Undersökningen är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är givetvis frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa tiden för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt

Over and out....!


27 november 2011

1:a advent idag och nu äre absolut inte länge kvar till jul!
ha en del julklappar kvar men de är på ingång, beställda å på väg hit :)
Känns skönt att faktiskt vara ute i något god tid för en gångs skull..
Sitter just nu och gör allt för att hålla mig vaken! Ja ha elda, sett tv, tagit ett fotbad, pockat i diskmaskin..
ja, lix förbannat så står ja å halv sover..
känns som att de kan vara tidigt å gå å lägga sig nu då risken finns att de ä sviiiiiiiiin kallt då imorrn när ja vaknar :S
Fast ja funderar på att lägga mig och sedan stiga upp å elda när Lars ringer, han ä nämligen på väl på jobbet så de är ruskigt tomt här hemma kan ja lova!
Önskar dessa gånger att ja haft ett djur som had kunna hålla mig sällskap så de hade vare mindre tomt!
Men djur kommer inte på ett bra tag!
Förresten, de vore roligt å veta vilka som följer min blogg så ni få gärna lämna ert namn innan ni drar vidare :)
Nä nu ger ja upp, sängen skriker efter mig!
Over and out....!


Bara för att ja int kan sova.....

så bjud ja på lite skratt....!


Haha ja kan se dessa flera gånger och ja skrattar lika mkt varje gång!
Skulle ha lagt in några till men ja hitta int åt dem nu så ni få nöja er me de här så länge :)

22 november 2011

fatta att om 2 dagar äre 1 månad kvar te jul å jag ha ingenaning om va ja ska köpa för julklappar till allihop...
börja faktiskt känna av julstressen!
Dessutom så kollade ja ljusstakarna idag och INGEN av ljusstakarna fungerar!? Jävligt störande tycker jag faktiskt!
Så ja tro att ja ska be Lars fara in på dollar och köpa fler lampor innan han kommer hem på torsdag :)
Annars så ha de inte hänt så mkt under dagarna, ja ha mått dåligt som vanligt och vare halvt orkeslös..
Men tog mig faktiskt ut på en promenad idag och de va ganska skönt faktiskt! härligt då de knarrar under skorna ;)
5 km vart promenaden och sedan på kvällen skulle ja på vattengympa men den vart inställd så ja vart skit besviken!
Men lite nyttig ha ja ju vare iaf!
Sedan när ja äte midda och satt i soffan för att vila ner maten så kom det in en bil på gårn eller ska man säga en lastbil...?
För då kommer BRANNBILN in på gårn... ja stod som ett frågetecken i fönstret å tänkte att: vafan ha ja nu lyckats med?!
Men då kom Jossan in och lämnade lite papper om brandsäkerhet och sånt :)
Så då vart ja ju faktiskt lättad igen!
Efter de for ja på Ica för att köpa mer frukt och sedan for ja upp te faster, drack kaffe och surra lite! De va ganska skönt faktiskt!
Så nu sitter jag i soffan och myser under filten samt funderar på att redigera lite bilder som ja tage..
Nä ja tro detta få räcka för idag, ha ju hunne gnälla av mig lite :P
Over and out...!


20 november 2011

I helgen ha Marica vare här och vi ha sett twilight breaking dawn på bio, myst och äte en jävla massa gott! Marica åkte hem på freda kväll då hennes lillebror fyllde år på lördan!
Vi åkte till Övik på lördan där ja å lars löste in oss på spa och avslutade dagen med stan och god mat!
å nu.... Söndag, lars har åkt igen vilket innebär att ja blir själv i några dagar! Men på freda ska vi till barnmorskan för kontroll så han kommer ju hem på torsdag iaf :)
Skönt för annars fanns de en risk att han skulle kunna behöva jobba fredag men nu gå ju de som sagt inte..!
Vi går in i vecka 16 i veckan så ja tänkte dela med mig av den informationen jag hittat om vecka 16 så få ja hoppas ja ha mer å skriva senare i veckan :)

Barnet

Fostret är nu en liten minibebis som du skulle kunna hålla i en hand. Navelsträngens fäste flyttar ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga. Barnet är cirka 11 centimeter och väger cirka 80 gram.


lite skillnad på 11 centimeter och 4,1 centimeter som den var på bilden :)

Mamma

Några få kvinnor, framför allt omföderskor börjar känna sparkar redan nu, men det kan också dröja flera veckor till. De känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga. Din kropp fortsätter växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd.

Halsbränna

En del gravida kan få halsbränna. Många känner en brännande känsla i bröstet och får sura uppstötningar. Undvik större måltider och mycket dryck sent på kvällen, undvik starkt kryddad mat och fet mat. Sluta röka och avstå från alkohol om du inte gjort det redan. Försök undvika stress. Ät på regelbundna tider och lägg gärna in något mellanmål. Se över ditt kaffe- och tedrickande. Om du fortfarande känner dig besvärad finns läkemedel receptfritt på apoteket. Fråga apotekspersonalen eller din barnmorska om råd.

Pappa/partner

Känns det fortfarande overkligt? Prata med barnet genom magen och försök skapa dig en bild av hur barnet kommer att se ut. Ett bra sätt att börja forma ditt föräldraskap är att läsa på, prata med din egen pappa eller andra vänner som har barn.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Vid det här laget har ni säkert fått en kallelse till ultraljud. Undersökningen görs i graviditetsvecka 17-20 på den ultraljudsmottagning som du har valt. Undersökningen är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är givetvis frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa tiden för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt


17 november 2011

jag passar väl på att skriva här medan jag är vaken och måste försöka bli trött igen!
vaknade och tyckte att jag hade sove rätt länge så ja stiger upp, Marica sover fortfarande så ja startar tvn i hopp om att de ska finnas nått att glo på.. då upptäcker jag att klockan bara ä kvart över 4!!!! FAIL säger jag bara!
men den största frågan är nu..
Hur fan ska ja kunna somna om?!
Iallafall så ska jag, marica och marina kolla på bio ikväll (freda) och ja lovar att de kommer att bli kanon!
Sedan när bion är slut så ä Lars hemma också, va ju tänkt att han skulle komma hem ikväll men så blev de icke..
Marica åker till Svanabyn då hennes lillebror fyller år så när hon ha åkt måste ja packa väskan och göra allt iordning för att åka till Övik på lörda över dan för att bada på paradisbadet och shoppa lite..
Vet inte riktigt om Lars hade tänkt shoppa så mkt men ja kommer nog behöva tvinga me han på stan en sväng iaf för ja måste kolla på en ny vinterjacka!
Lite nya kläder skulle inte heller sitta helt fel då ja upptäckt att magen börja vara för stor för mina vanliga kläder, ja kan ju så klart ha dem men de spänner så förbannat över magen så ja mår ränt illa av de å ja.. de ä ju mindre trevligt!
Nä nu ska ja göra ett försök att somna om igen!
Over and out...!


16 november 2011

Idag är det onsdag och jag vaknade faktiskt tidigt idag, förstår inte vad som hänt med mig då jag ha börja vakna så tidigt på morron...
Måste vara pyret som bestämmer sovtiderna nu för tiden!
Idag står städ och tvätt på schemat, fattar inte hur mkt tvätt man kan ha egentligen! värsta av allt är alla lakan då det inte finns plats för dem att hänga i tvättstugan!
Sedan så gör de ju inte saken bättre att det tar 1,5 timme för tvättmaskin att bli färdig heller för de innebär att man oftast hunne bli less efter bara några maskiner och sedan tvättar man inge mer :P
Imorrn kommer Marica hit och Lars kommer hem från jobbe.. Härligt säger jag bara :)
Hoppas bara att jag ska må bra imorrn så jag orkar vara social!
Annars finns de nog inte så mkt mer att berätta tro ja? kommer då inte på något speciellt!
kommer ja på nå mer så få vi väl höras senare!
Over and out....!


14 november 2011

måndag, lars åkte imorse vid halv 4 och sedan dess ha jag varit vaken av och till fram till mitt i dan då ja klev upp helt..
ha nämligen haft en sån här dag då man inte ens vill tänka tanken på att kliva upp..
Ingenting ha velat stanna i magen så de känns som ja inte ha nån ork alls till någonting idag..
ska bli skönt och sova sen och då hoppas ja verkligen på att morgondan ska bli bättre annars vet jag inte riktigt  vad jag ska ta mig till!
Längtar iaf tills torsda för då kommer Marica och då ska hon stanna här tills på freda då hon åker till Svanabyn :)
Dubbelduntäcket ä laddat Marica och ligger bara å väntar på dig :)
Nä nu ska ja ta och stiga in i duschen för att sedan slänga mig i säng!
Over and out.....!


13 november 2011

söndag...
denna helg ha verkligen bara sprunge iväg! vet inte vars alla dagar tog vägen men ja.. lite nytta ha vi ju faktiskt hunne gjort iaf!
Annars så äre som vanligt, händer inte speciellt mkt.. vi ha haft mamma å pappa här på besök, donat lite i garaget och sedan ha vi möblerat om lite osv..
så trots att de känns som man inte hunne ett skit så finns de trots allt saker som vart gjorda...
Men imorrn åker Lars tillbaka på jobbe å då bli ja ensam hemma igen :(
Tur han kommer hem på torsda och då kommer Marica också för vi ska se bio på fredag :D
kommer bli kanon å jag längtar som bara den!
Sen på lörda åker vi till övik för att vara där över dan.. så ja ska försöka hitta en vinterjacka å kanske nå täckbyxor?
Inte för att ja tror att de kommer bli de lättaste direkt :P
Tänk att på onsdag så går vi in i vecka 15.. jösses säger jag bara... tycker de ä nyss ja fick veta att ja va gravid å de känns som att ja nyss ha fatta de då de tog några veckor innan ja ens trodde att de va sant då ja fortfarande " nä de gå int för ja ha äte p-piller ".. läskigt nästan!
Nä nu ska ja sluta lata mig och ta å göra nå vettigt!
Over and out......!


9 november 2011

onsdag, lill-lörda för att vara exakt! Denna dag har varit lite seg då jag måste jag erkänna!
Ja ha försökt tvätta men tvättmaskinen ville inte alls göra som jag ville? ja fick tvätta om tvätten 2 gånger då den fortfarande va full av tvättmedel..
trots att ja inte fyllde på mer tvättmedel då ja tvätta om dem! vart riktigt förbannad!
sen ha ja ju lagat mat också eftersom jag hade fredrik å hugo som middagsgäster...
efter dem fare så diskade jag bort och  satte mig i soffan! så nu sitter jag här, ha fikat så nu ä jag redo för sängen!
ska bara kolla så att det brinner i pannan så ja slipper frysa ihjäl här inne imorrn bitti!
Imorrn kommer Lars hem också så de ska bli skönt! även fast han är borta 4 dagar i veckan så tycker jag att det går riktigt fort..
å de är ju bra för hade de gått sakta så hade jag nog smällt av för länge sen!
Iaf så slog tanken mig att de är 17 dagar kvar till första advent.. gu va mysigt!
Sen om 2 dagar äre 1 månad kvar tills vi ska göra ultraljudet och i veckan äre 26 veckor kvar tills pyret är beräknad!
jösses, undra om den tiden kommer springa iväg lika fort?!
Nä nu måste ja sova!
Over and out......!


8 november 2011

inatt va de en riktigt tung natt..
ja somnade men vaknade lika fort av ett ryck..! va precis som om jag skulle drömt en massa mardrömmar som jag inte minns..
så höll ja iaf på hela natten så klockan 6 imorse somnade jag helt av utmattning..
men hostan verkar då vilja ge me sig eftersom ja faktiskt fick sova länge mellan hostningarna idag vilket var väääääldigt skönt!
Har dock beställt en luftfuktare för att se om ja kanske kan dra ner mina astma mediciner, ja hoppas verkligen på det!
Sedan ska jag tala om för mamma å pappa samt mormor och morfar imorrn, vad jag hittat som jag önskar mig i födelsedags present! Man ska vara ute i god tid åtminstone då de gäller såna här saker som man måste beställa :)
Nä ha nyss sagt godnatt till Lars så nu tänker även jag vika in årern..
Over and out...!


7 november 2011

Idag fyllde morfar 66 år så jag var där och grattade honom och åt gofika :)
mkt mysigt!
Lars åkte på jobbe imorse så nu är ja ensam hemma igen.. känns lite trist men dagarna kommer nog och gå fort skulle ja kunna tro!
Ha egentligen inte så mkt mer att berätta om så ja tänkte slänga in lite fakta om vårt lilla pyre så länge!
Helt sjukt att ja vet att de värsta veckorna ä över, vi gjorde ultraljud i v.10 men ändå oroar man sig för att den ska ha gett upp där inne i sitt kryp in..?
Man bli värsta nojig alltså! Men ha ja tur så få vi höra hjärtljuden nästa gång vi ska till barnmorskan den 25/11 :)

Beräknat förlossningsdatum: 2012-05-12

Barnet blev till omkring: 2011-08-20

Du är i vecka: 14

Du är i månad: 3

Antal graviditetsveckor och dagar: 13 veckor 2 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 187

En färdig bebis

Nu är det ett fullt utvecklat om än mycket litet barn som växer i din livmoder. Alla organ är anlagda och har börjat fungera. Nu återstår två tredjedelar av graviditeten. Under denna tid skall barnet växa och alla organ skall mogna fullt ut. Barnet skall förbereda sig för ett liv utanför livmodern.
Den lilla kroppen blir allt stadigare. Delar av brosket börjar ersättas av ben och barnet rör sig mer och mer för varje dag som går. På ultraljudsundersökningen kan man se hur händerna söker sig mot munnen och hur armar och ben böjs och sträcks. Små pojkar bildar manligt könshormon och hos flickorna finns det miljoner av primitiva ägganlag i de omogna äggstockarna. Barnets ögon är fortfarande slutna och svettkörtlarna är färdigbildade. Det går att ana de linjer på fingertopparna som senare blir ert barns speciella fingeravtryck.
Over and out...!


6 november 2011

sönda och ja fick sova 5 timmar inatt, rekord många timmar om man tänker på va de vare de sista 2 veckorna...
hoppas dock att jag få sova fler timmar inatt för imorrn måste ja vara pigg för morfar fyller 66 år imorrn :)
så då ska ja ner och gratta morfar, förmodligen blire även gofika ;)
Nä ja ha inge vettigt å skriva egentligen så de ä lika bra å kasta in handduken för ikväll!
Over and out....!


5 november 2011

Idag har jag hunne me en sväng på sjukan där ja fick träffa en läkare på jour tid då jag haft sån jävulskt besvärlig hosta under flera veckor..
de va rädd för att det skulle ha blive en lunginflammation men så var nog inte fallet tack och lov.. fast dem skicka iväg prover för att vara på säkra sidan!
hade iaf pga av att astman kärvat då ja vart gravid antagligen hostat så mkt så ja ha fått sår på luftstrupen och dessa ha blive infekterade och varat.. luftkatarr's liknande alltså..
så jag fick cocilana utskrivet som jag ska ta morron och kväll för att hostan ska lägga sig så kroppen ska kunna ta hand om det där :)
Kändes skönt att få veta va denna hosta bero på iaf mest troligt..
så nu hoppas ja bara på att den ska gå över fort men ingen träning eller anstränande aktivitet på en vecka iaf..
jävla skit också.. men ja, bara att lyssna på farbro doktorn antar jag..
Skönt iaf att veta att detta inte beror på någon infektion och att detta kan inte smittas till andra  :)
Annars så har jag och Marica som sagt vare ute i stugan och haft det skit mysigt! vi ha äta god mat och sett en massa film! så det ha vare skönt! man ha som fått vila upp sig lite utan att behöva tänka på ett skit! sånt som man gillar alltså :)
Nä nu ska ja ta rycket och försöka knapra ihop en handlingslista så vi kanske få nån midda ikväll!
Over and out...!


2 november 2011

Onsdag och jag sitter i stugan med Marica! riktigt skönt vill ja lova fast jag önskar att denna förskylning hade hunne försvunne för ja hostar å hostar hela tiden så jag håller på att bli knäpp :S
sov 3 timmar inatt då jag hostade sen så det gick bara inte att somna om och ingenting hjälpte heller..
så imorse när ja steg upp så kände jag att ja hade ont i örat.. KANON öroninflammation next?!
vore då förjävligt isåfall!
så de bli till att ringa farbro doktorn på freda och höra om han kan ta sig en titt på mitt öra! för detta är inte alls speciellt skönt vill jag lova!
hostan skulle han gärna också få trolla bort om han kunde men de tvivlar jag på faktiskt!
Iaf så funderar jag på att slänga in handduken för ikväll..
Marica somna på soffan för typ 40 min sen så jag vet inte riktigt va ja ska göra vaken om hon ändå sover :p
Antar att denna friska luft och tystnad tar knäcken på henne ;)
Over and out....!


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu